Чому активи фонду ОТП Пенсія спрацювали в мінус?

Читати хв
Чому активи фонду ОТП Пенсія спрацювали в мінус?

Чому активи фонду ОТП Пенсія спрацювали в мінус?

Розуміємо занепокоєння наших учасників результатами, які показав фонд у січні. Тому хочемо прокоментувати ситуацію та пояснити, чому активи фонду «показали мінус».

Активи НПФ «ОТП Пенсія» розміщуються в інструменти, які мають мінімальний ризик дефолту, високу дохідність та користуються попитом на ринку. Саме такі характеристики властиві ОВДП. Їх частка в портфелі «ОТП Пенсія» складає біля 50% активів фонду та має найбільший вплив на результат діяльності фонду.

Що сталося на ринку у січні?

Відбулись дві значні події, що негативно вплинули на ціну ОВДП:

По-перше, загроза повномасштабної війни з РФ. Вона досягла свого пікового напруження саме в січні. Можлива українська криза, масове скупчення російських військ біля кордонів, сценарії вторгнення та можливі захоплення міст, евакуацію дипломатів, формування територіальної оборони, готовність української армії,  численні заяви світових лідерів – це все новинний фон навколо України, який формувався усіма провідними світовими та українськими ЗМІ. Таке інформаційне середовище негативно вплинуло на чутливий фінансовий ринок. Розпродаж українських активів, особливо державних облігацій, спостерігався в усіх сегментах ринку, і, як наслідок, це призвело до їх знецінення;

По-друге, висока інфляція. Під впливом кризових подій і зростаючого інфляційного тиску, Національний банк прийняв рішення підняти облікову ставку до 10%. Регулятор переглянув свій прогноз по обліковій ставці, і вбачає її подальше збільшення до 11%. Ринок відреагував на підняття облікової ставки пониженням цін по ОВДП.

Як здійснюється облік активів пенсійного фонду?

За міжнародними стандартами та світовими практиками, активи фонду повинні бути оцінені за їх ринковою вартістю, зазвичай це біржова ціна. На жаль, в Україні більшість угод по ОВДП є позабіржовими, що унеможливлює отримання щоденної біржової вартості ОВДП. З метою переоцінки ОВДП ми беремо вартість облігацій, яку публікує НБУ на своєму сайті для «розкриття інформації про справедливу вартість ОВДП у звітності». Детальніше за посиланням: https://bank.gov.ua/markets/ovdp/fair-value.

У січні дохідності на вторинному ринку ОВДП збільшились з 12.3% річних на початок місяця до 13.8%-14.3% річних на 31.01.2021. Ріст дохідності за облігаціями завжди призводить до падіння цін на такі облігації. При цьому, чим більший термін до їхнього погашення, тим більше падіння ціни. А тому, за січень вартість облігацій знизилася за місяць на 1%-1.4%.

Оскільки майже половину портфелю фонду ОТП Пенсія займають державні облігації (ОВДП), значне падіння їхньої вартості негативно відобразилось на активах фонду.

Чи втрачу я ці кошти?

Ні, зараз активи зменшились, але дохідність по ним зросла. Тобто, ваші активи зростають швидшими темпами, адже працюють зараз не під 12.3%, а під 13.8-14.3% річних.

Відповідно, все повернеться до звичного стану або після зворотної переоцінки (коли ставки підуть знову донизу), або після погашення ОВДП (якщо тримати облігації до погашення, то ми отримаємо заплановану дохідність).

Чи може бути дефолт по ОВДП?

НІ. Дефолт  вкрай малоймовірний.

Макроекономічні показники в Україні демонструють міцність економіки попри кризові явища. Позитивний вплив мають зокрема високі ціни на товари українського експорту. Після короткочасної девальвації гривні, пропозиція долара за останній тиждень на міжбанку перевищувала попит, що призвело до зміцнення гривні до рівня 27.97-28.05. Темпи зростання інфляції зменшуються третій місяць поспіль. І на додаток, очікується розширена співпраця з МВФ та іншими світовими донорами.

Чи буде негативна переоцінка постійною від НБУ?

Ні. Це тимчасове явище, зумовлене інформаційною риторикою світових ЗМІ з приводу можливої агресії РФ проти України та запровадження більш жорсткої монетарної політики з боку НБУ.

Коли ситуація покращиться?

Скоріш за все, вторинний ринок відновиться та відреагує в сторону збільшення вартості ОВДП після зміни риторики РФ щодо можливого вторгнення на територію України, а також після повернення частини військ в місця їх постійного перебування на РФ.

Очікуємо, що в березні-квітні ситуація покращиться та ціна активів повернеться до рівня початку січня цього року.

Які очікування по дохідності ОТП Пенсія до кінця 2022?

Враховуючи вищенаведене, до кінця року ОТП Пенсія зможе принести своїм вкладникам більше 8%-9% річних.

 

Поділись

Ще цікаве в цій категорії

Недержавні пенсійні фонди: розвінчуємо міфи та шукаємо правду
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) – це поширений у всьому світі інструмент накопичення пенсійних заощаджень. Останні роки кількість учасників НПФ в...
Читати більше
Фінансова допомога Україні від партнерів на 2024 рік: огляд та прогноз
Очікується, що фінансова допомога Україні на 2024 рік досягне 37 мільярдів доларів, переважно від Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки....
Читати більше
Півмільярда гривень активів - новий рекорд фонду “ОТП Пенсія”
Недержавний пенсійний фонд “ОТП Пенсія” сягнув цифри півмільярда гривень за розміром активів. Укотре ми побили свій власний рекорд. Укотре кажемо...
Читати більше