Чому не варто панікувати щодо пенсійних накопичень?

Про структуру активів НПФ OTP Capital

OTP Capital проводить диверсифіковану та консервативну інвестиційну стратегію управління пенсійними фондами, завдяки чому наші клієнти можуть почуватися максимально захищеними.

Далі ми розкажемо про основні фінансові інструменти та куди інвестовані кошти пенсійних фондів.

50% коштів пенсійних фондів інвестовано в державні цінні папери (ОВДП) України. У міністерстві фінансів запевняють, що залишків на єдиному казначейському рахунку станом на 28.02.2022 достатньо для поточного обслуговування боргу країни. Станом на  1 березня 2022 попри військовий стан Україна здійснила черговий купонний платіж за єврооблігаціями, що говорить про тверді наміри української влади залишитися платоспроможною. Отже, ризик дефолту є мінімальним.

18% коштів пенсійних фондів інвестовано в депозити українських банків, 2\3 вказаної суми інвестовано в системно важливі фінансові установи. Згідно до законодавства, до таких банків постійно підвищена увага регулятора, і останній буде здійснювати всі необхідні дії для недопущення їх дефолту. Отже, ризик дефолту  системно важливих українських банків залишається на мінімальному рівні.

12% коштів пенсійних фондів  інвестовано в облігації небанківських фінансових компаній: мікрокредитування та лізингу. Це компанії з якими ОТП Група співпрацює більше шести років, та менеджменту яких вдалось зберегти фінансову стійкість в кризові ковід-часи. Відновлення кредитування буде однією з причин активної розбудови післявоєнної країни, тому мікрокредитний бізнес збереже свою актуальність. Отже, ризик дефолту компаній мікрофінансування та лізингу залежить від якнайшвидшого початку післявоєнної розбудови економіки.

9% коштів пенсійних фондів інвестовані в Укрпошту та Нову Пошту. Ми очікуємо, що логістика та сервіси доставки найбільшим чином будуть витребувані у післявоєнні часи. Навіть тепер ці компанії продовжують здійснювати перевезення та доставку вантажів,  тому ризики по цим компаніям мінімальні.

Інші 10% інвестицій OTP Capital розмістив в акції банків та енергетичних компаній що торгуються на міжнародних біржах, а також в муніципальні облігації міста Львів, які мають найвищий рейтинг кредитоспроможності за державною рейтинговою шкалою. Імовірність дефолту цих контрагентів найменш вирогідна.

Отже, структура портфеля пенсійних фондів є добре диверсифікованою за галузями економіки та за типами контрагентів. Найбільші ризики контрагента є по мікрофінансовим та лізинговим компаніям, успішне виконання їх зобов’язань залежатиме від якнайшвидшого початку післявоєнної розбудови економіки. Пенсійні внески клієнтів фондів під управлінням OTP Capital є надійно захищеними.

 

Інші новини

03.03.2022
Шановні інвестори, 1. Фінансовий ринок України увійшов в особливий режим роботи військового стану. Банківська система обмежила роботу валютного ринку, заборонила...
Читати більше
01.03.2022
Тиждень тому ми будували плани, розробляли стратегії, у тому числі інвестиційні, а зараз фокус кардинально змістився. Ми хвилюємося за майбутнє...
Читати більше
18.02.2022
Представники ОТП Капітал прийняли участь в міжнародному форумі Digital banking Models: trend and Driver 2022. Форум був організований Клубом «Банкір»...
Читати більше