Фінансовий ринок України: тенденції квітня 2022 року

Читати хв
Фінансовий ринок України: тенденції квітня 2022 року

Банківська система зберігає безперебійну роботу та поступово скасовує обмеження. Головні інструменти, які запровадив НБУ для забезпечення роботи банківської системи, це вільне проведення безготівкових розрахунків, наповнення банкоматів готівкою без обмежень, та бланкове рефінансування, для підтримки банківської ліквідності. Адміністративні обмеження, що були застосовані з початку воєнного стану, – зупинка роботи валютного ринку України, крім операцій із продажу іноземної валюти клієнтами, та зафіксований курс – відіграли позитивну роль в стабільності системи. На кінець квітня обсяг коштів клієнтів зріс на 84 млрд грн, порівняно з початком війни, а гривневі вклади населення з початку бойових дій зросли на 22%.  Частково це обумовлене тим, що держава, з квітня місяця, гарантує 100% повернення вкладів по депозитам фізичних осіб. Маючи високу ліквідність, банківський сектор поступово відновлює кредитування, концентруючись в більші мірі на аграрний сектор. В той же час, на валютному ринку регулятор пом’якшив заборону операцій з валютою та дозволив продавати валюту фізичним особам, з обмеженням +/-10% від офіційного курсу, 29.25 грн./дол., який зафіксований з 24 лютого 2022 року.

Ринок цінних  паперів функціонує тільки в частині військових ОВДП. В квітні Мінфін України провів чотири аукціони, на яких залучив 20.4 млрд. грн., 174.9 млн. євро та 80.4 млн. дол. для фінансування потреб армії. Великим попитом військові ОВДП користуються серед фізичних осіб, які вкладають власну ліквідність в підтримку ЗСУ. Дохідності по військових ОВДП, термін погашення яких не перевищує 1.5 року, фіксовані: 9.5%, 10%, 11% в гривні, 2.5% в євро, та 3.7% в доларах.

НБУ поки не втручається, інфляція прискорюється. 14 квітня НБУ залишив облікову ставку не змінною – на рівні 10, незважаючи на те, що інфляція зростає значними темпами (за місяць +3.4%, за рік +13,7%). НБУ залишив ставку на низькому рівні мотивуючи це тим, що звичні монетарні механізми не працюють в тих умовах, в яких опинилася українська економіка після 24 лютого. З іншого боку, НБУ обіцяє повернутися до політики інфляційного таргетування, по мірі нормалізації економічних процесів.

Світова фінансова підтримка зростає щодня. Союзники України у протистоянні з РФ декларують та надають значну фінансову підтримку, яка направлена на різні галузі та має мету зміцнити економіку нашої країни. Сума допомоги, заявлена на сьогодні, складає вже понад 100 млрд. дол. Потрібно зазначити, що не всі суми, що вже схвалені парламентами країн, зайшли в Україну, деякі мають довгостроковий характер, і частина озвучених сум є кредитами, які треба буде повернути у майбутньому. Головний донор та союзник України – це США, від яких задекларовано та частково вже надіслано близько 55 млрд. дол. і це без врахування суми Lend Lease в 33 млрд. дол., яка очікує схвалення від президента США.

Допомога по напрямкам:

  • Фінансова допомога  – 31 млрд. дол.
  • Гуманітарна                  – 19 млрд. дол.
  • Військова допомога   – 5 млрд. дол. ( без врахування Lend Lease, 33 млрд. дол.)
  • Медична допомога (потребує ухвалення)    – 21 млрд. дол.

Зазначені суми, не враховують майбутні репарації від країни агресора, які можуть сягнути 300-600 млрд. дол. доведених збитків.

Поділись

Ще цікаве в цій категорії

Недержавні пенсійні фонди: розвінчуємо міфи та шукаємо правду
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) – це поширений у всьому світі інструмент накопичення пенсійних заощаджень. Останні роки кількість учасників НПФ в...
Читати більше
Фінансова допомога Україні від партнерів на 2024 рік: огляд та прогноз
Очікується, що фінансова допомога Україні на 2024 рік досягне 37 мільярдів доларів, переважно від Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки....
Читати більше
Півмільярда гривень активів - новий рекорд фонду “ОТП Пенсія”
Недержавний пенсійний фонд “ОТП Пенсія” сягнув цифри півмільярда гривень за розміром активів. Укотре ми побили свій власний рекорд. Укотре кажемо...
Читати більше