Правила оподаткування у 2022 році: довідка для інвесторів

Читати хв
Правила оподаткування у 2022 році: довідка для інвесторів

У складний для країни час кожен з нас має робити все можливе, щоб допомогти ЗСУ та пришвидшити перемогу! Слід памʼятати, що крім воєнного фронту у нас ще є економічний, який повинен безперебійно функціонувати, аби забезпечувати наповнення бюджету.

Одним зі способів наповнення бюджету є сплата податків. Фінансовий ринок не виключення. Адже кожен інвестор, який  отримує доходи повинен сплатити податки.

Давайте розберемось з тим, які види доходів отримують інвестори OTP Capital, які податки сплачують та яким чином звітують перед державою.

Оподаткування інвестицій до ПІФів

Перед тим, як інвестувати зовсім не зайвим буде поцікавитись, скільки податків потрібно буде сплатити з отриманих доходів. Адже кожна інвестиція має свої податкові нюанси.

Який розмір податків?

Єдиною інвестицією, дохід від якої в Україні не оподатковується взагалі, є ОВДП – державні облігації. З доходу від більшості ж інвестицій українці наразі повинні сплачувати податок у розмірі 19,5%. Йдеться про податок на дохід фізичних осіб — 18%, та 1,5% військового збору. Саме таким чином оподатковується дохід від інвестицій в пайові інвестиційні фонди від OTP Capital: ОТП Класичний, ОТП Валютний, ОТП Фонд акцій, ОТП Діти.

Іншим видом доходу від інвестицій у пайові інвестиційні фонди можуть бути дивіденди, тобто виплата інвестиційного доходу у вигляді дивідендів. Дивіденди по інвестиційним сертифікатам мають вдвічі меншу ставку оподаткування на дохід фізичних осіб –  9%, та 1,5% військового збору, загалом 10,5%.Таким способом виплачується дохід по закритим пайовим інвестиційним фондам OTP Capital –  ОТП Подвійний, ОТП Подвійний результат та ОТП Інвест+.

Хто сплачує податки?

Обов’язок по нарахуванню та сплати до бюджету податку з інвестиційного прибутку бере на себе OTP Capital. Компанія виступає податковим агентом для фізичних осіб, таким чином, приймає на себе функцію сплати податку від імені клієнта. OTP Capital вираховує з отриманого інвестиційного прибутку податок, звітується про виконані дії перед податковою. А інвестор отримує суму вже за вирахуванням податків.

Як та коли декларувати інвестиційний прибуток?

Незважаючи на те, що відповідальним за сплату податку з інвестиційного прибутку виступає OTP Capital, як податковий агент, фізична особа зобов’язана самостійно відзвітувати про свій інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток раз в рік шляхом подання податкової декларації.

Інформація про отриманий інвестиційний прибуток включається до декларації про майновий стан та доходи, яка має бути подана до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податків до 01 травня року, що настає за звітним.

В іншому випадку неподання або несвоєчасне подання податкової декларації передбачає накладення штрафу.

Якщо ж особа просто придбала інвестиційні сертифікати та не продавала їх протягом року, тобто відсутній будь-який прибуток чи збиток, звітна податкова декларація не подається. У разі, якщо не відбувалось продажу сертифікатів, але OTP Capital проводить нарахування та виплату дивідендів, подавати декларацію інвестори не зобов’язані. З іншого боку, якщо є бажання  задекларувати дохід у вигляді дивідендів, інвестор має можливість самостійно подати декларацію. Для заповнення декларації пропонуємо скористатись Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, III Розділ, пункт 12.

Звертаємо увагу, що у  звʼязку з воєнним станом у 2022 році для платників податків, у яких немає можливості своєчасно відзвітувати та сплатити податки є можливість відтермінувати зобов’язання, також платники податків звільняються від штрафів з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. З інформацією про основні зміни, які внесені до Податкового кодексу України, можна ознайомитися за цим посиланням.

Які документи отримує вкладник інвестиційного фонду  КУА ОТП Капітал? 

Для подачі звіту на підтвердження проведення операції продажу ЦП після отримання прибутку/збитку КУА надсилає на е-мail клієнтам:

  • Договір купівлі-продажу цінних паперів, 
  • Акт виконання Договору, 
  • Розрахунок податкових зобов’язань.

Дані документи містять всю необхідну інформацію для заповнення декларації. В розрахунку  вказано суму отриманого прибутку та суму сплачених податків по кожній операції.

Отримали інвестиційний прибуток. Як правильно заповнити  декларацію?

Крім самої Декларації  фізичні особи повинні подавати  Додаток  Форму 1, де необхідно вказати наступну інформацію:

І. Розрахунок інвестиційного прибутку:

  • суму доходу, отриманого від продажу інвестиційного активу;
  • суму витрат на придбання інвестиційного активу;
  • фінансовий результат операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток (+) або інвестиційний збиток (-));

ІІ. Податкові зобов’язання з прибутку на доходи фізичних осіб /військового збору від операцій з інвестиційними активами:

  • сума податку на доходи фізичних осіб;
  • сума військового збору.

Подати декларацію потрібно  до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації, додавши до неї Договір, Акт та Розрахунок.

Пропонуємо скористатися будь-якою інструкцією, що є у вільному доступі в мережі Інтернет, для заповнення податкової декларації. Приклад, як можна заповнити Додаток Форму 1 пропонуємо дивитись тут.

Оподаткування інвестицій до НПФ

Що стосується інвестицій в недержавні пенсійні фонди під управлінням OTP Capital тут ситуація дещо інша. Для початку розглянемо умови оподаткування пенсійних виплат.

Оподаткування в період виплат

У період виплат кожен інвестор отримує свої інвестиції назад, а отже повинен сплатити податок від отриманого прибутку. У нашому випадку податки сплачуються податковим агентом, яким є адміністратор фондів – ТОВ «АЦПО». Правила оподаткування наступні:

  1. Якщо виплати оформлені на визначений термін, то податок у розмірі 18+1,5% сплачується від 60% кожної виплати.
  2. Якщо оформлена одноразова виплата, то податок у розмірі 18+1,5% сплачується від 100% виплати.
  3. Також є категорії учасників, які звільнені від податків:
  • учасник понад 70 років;
  • учасник-інвалід І групи;
  • спадкоємець учасника при успадкуванні пенсійних накопичень (I ступінь спорідненості).

Важливо відмітити, що у період виплат подавати декларацію учасникам не потрібно!    

Оподаткування в період накопичення.

А от декларувати внески до НПФ досить таки бажано. Справа в тому, що у період накопичення вкладники НПФ «ОТП Пенсія» та «ФріФлайт» мають можливість скористатись податковою знижкою. Про що йдеться?

Мова про те, що вкладник-фізична особа має право повернути ПДФО (у розмірі 18%) з суми пенсійних внесків, сплачених на свою користь (п. 169.4.1. Податкового кодексу України) та користь своїх рідних (п. 166.3.5). Таким правом він може скористатися щороку, повернувши ПДФО з суми внесків, сплачених за попередній рік.

Потрібно зазначити, що даною пільгою можуть скористатися вкладники, які отримують дохід у вигляді  заробітної плати. ФОПи, самозайняті особи та отримувачі доходів, що мають інші пільги по сплаті податку на дохід, скористатися пільгою на повернення податку з внесків до НПФ не можуть.

Що потрібно для отримання знижки?

Для отримання податкової знижки потрібно включити інформацію про такі внески до податкової Декларації за рік та Додатку Форма 3. Для цього необхідно:

  1. Скласти податкову декларацію, зазначивши при цьому сукупний річний оподаткований дохід та утриманий податок;
  2.  Заповнити додаток Ф.3, де вказати суму сплачених пенсійних внесків та суму податкової знижки.

Подати декларацію протягом року з 1 січня по 31 грудня за попередній рік до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації, додавши до неї копії паспорту, пенсійного контракту, довідку про підтвердження доходу, платіжні документи, які підтверджують внески (платіжні доручення, касові документи, тощо).

Як розраховується податкова знижка?

Податкова знижка за 2021 рік застосовується для суми, що не перевищує внески у розмірі 2 270,0 *1,4 = 3 178,00 грн. в місяць (розраховується як розмір місячного прожиткового мінімуму для працюючого, станом на початок звітного року помножений на коефіцієнт 1,4). Для визначення річної суми, даний показник перемножується на 12. Тобто, максимальний розмір внесків, з яких можна отримати податкову пільгу у 2021 році, складає 38 136 грн.

Максимальний розмір внесків на користь членів сім’ї І ступеня споріднення (дітей, батьків, чоловіка, дружини), з яких можна отримати податкову пільгу, не можуть перевищувати 50% від 3 178 гривень, тобто 1 589 гривень в місяць або 19 068 грн в 2021 році.

Пропонуємо скористатись інструкцією для заповнення податкової декларації для НПФ.

Податкову декларацію можна також подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника податків, наприклад на сайті ДФС. Докладна інструкція, як це зробити, знаходиться тут.

Також існує безліч інших можливостей подати декларацію за допомогою ЕЦП. Для прикладу:  Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС, за допомогою сервісу Вчасно, додатку Приват 24 та інших сервісів.

Поділись

Ще цікаве в цій категорії

Недержавні пенсійні фонди: розвінчуємо міфи та шукаємо правду
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) – це поширений у всьому світі інструмент накопичення пенсійних заощаджень. Останні роки кількість учасників НПФ в...
Читати більше
Фінансова допомога Україні від партнерів на 2024 рік: огляд та прогноз
Очікується, що фінансова допомога Україні на 2024 рік досягне 37 мільярдів доларів, переважно від Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки....
Читати більше
Півмільярда гривень активів - новий рекорд фонду “ОТП Пенсія”
Недержавний пенсійний фонд “ОТП Пенсія” сягнув цифри півмільярда гривень за розміром активів. Укотре ми побили свій власний рекорд. Укотре кажемо...
Читати більше