Навіщо міленіалам заощаджувати на пенсію

Люди старшого віку мабуть за «радянською» звичкою все ще вважають, що держава має забезпечити їх пенсіями. Але і молодь, на жаль, також не далеко відійшла від цього стереотипу

Ідея пенсійного забезпечення дуже проста — поки є сили працювати, працюй та накопичуй на той час, коли тих сил не буде. На жаль, в Україні поки що дуже мало тих, хто про це дійсно думає та ще менше тих, хто вже почав турбуватися про своє майбутнє самостійно. І якщо люди старшого віку мабуть за «радянською» звичкою все ще вважають, що держава має забезпечити їх пенсіями, то молодь, на превеликий жаль, також не далеко відійшла від цього стереотипу.

Які є різновиди пенсійного забезпечення

Згідно дослідження USAID, 67% населення вважає, що саме держава повинна забезпечити їм гідну пенсію. Проблема в тому, що держава не може цього зробити, оскільки українці – у європейському демографічному тренді: наша нація старіє. Вже за кілька років кількість працюючих дорівнюватиме кількості пенсіонерів і ця пропорція тільки погіршуватиметься. Це означає, що поточна пенсійна система, коли працюючі забезпечують пенсіонерів, приречена. Тому ще в 2003 році в Україні стартувала пенсійна реформа. Її головна ідея полягала у тому, аби впровадити додаткові рівні пенсійного забезпечення, що дозволять сформувати людині кілька незалежних джерел пенсійних виплат — обов’язковий накопичувальний (2 рівень) та добровільний накопичувальний (3 рівень).

Сутність обов’язкового накопичувального рівня полягає у тому, що всі українці, які працюють, матимуть індивідуальні пенсійні накопичувальні рахунки, наприклад, у недержавних пенсійних фондах, та сплачуватимуть обов’язкові внески. Накопичені кошти інвестуватимуться та приноситимуть прибуток на ці заощадження. Старт цього рівня був запланований на 1 січня 2019 року, але був провалений. Для тих, хто хоче бути незалежним від державної пенсії та сформувати пенсійний капітал, залишається лише добровільний рівень накопичення, що існує вже 15 років у вигляді недержавних пенсійних фондів (НПФ).

Для чого потрібен недержавний пенсійний фонд саме міленіалам

Сьогодні саме ті, хто має сили та насамперед час відкладати гроші на пенсію незалежно від держави, його втрачають. Мова про людей, які народилися у 1980−2000-х роках та яких називають «міленіали». Це люди, яким зараз у середньому 25−35 років і які мають приблизно стільки ж років до пенсії. Тобто достатньо того часу, щоб без поспіху та великих вкладень поступово накопичувати на пенсію, того часу, якого їхнім батькам вже бракує.

Наприклад, заощаджуючи щомісяця лише по 300 грн в недержавному пенсійному фонді протягом 30 років та отримуючи на ці накопичення 12% річних, можна розраховувати на середню щомісячну пенсію на рівні 14 245 грн протягом наступних 10 років. Для порівняння, людині, якій до пенсії залишилось 10 років, щоб вийти на той самий розмір пенсії, потрібно щомісяця відкладати 4 125 грн.

Що потрібно, аби відкрити рахунок у НПФ

Вкладниками НПФ можуть бути як фізичні особи, котрі здійснюють внески за себе або за своїх рідних, так і компанії-роботодавці, які хочуть покращити свій соціальний пакет, підвищити лояльність персоналу та отримати конкурентні переваги на ринку праці, здійснюючи внески за своїх співробітників.

Оскільки це добровільне накопичення, такі внески не мають обов’язкового характеру ні за сумою, ні за періодичністю. Кошти зараховуються на рахунок учасника, а потім інвестуються в різні фінансові інструменти для отримання інвестиційного доходу. Сьогодні найчастіше пенсійні кошти вкладаються в державні облігації, банківські депозити, корпоративні облігації, акції, тощо.

Для початку такого накопичення потрібне тільки бажання та крапля самодисципліни. Щоб укласти пенсійний контракт потрібен лише паспорт та податковий код. Зробити це можна дистанційно, залишивши заявку на сайті фонду, у будь-якому відділенні банку, а також в офісі адміністратора пенсійного фонда. Хоча вимог щодо внесків немає, але якщо ви маєте серйозні наміри та плани, то краще зробити внески постійними та автоматичними. Наприклад, поставити щомісячний внесок у своєму онлайн-банкінгу. І тоді ви отримаєте результат, що вражає, — щомісяця ваші накопичення поступово зростатимуть і зростатимуть як за рахунок ваших внесків, так і за рахунок інвестиційного доходу. Чудове відчуття додаткового захисту лише за кількасот гривень в місяць.

Отже, вибір досить простий. Або заздалегідь незалежно та самостійно дбати про свою пенсію, або втратити час та розділити долю сьогоднішніх пенсіонерів, вся надія яких на гідне життя пов’язана зі своїми рідними чи з фантастичними обіцянками політиків напередодні чергових виборів.

Віталій Дишловий, керівник Департаменту з питань маркетингу та продажів «ОТП Капітал», член Ради фонду «ОТП Пенсія»

Спеціально для НВ Бізнес

Інші новини

08.10.2019
Компанія «ОТП Капітал» вперше в Україні презентує інвестиційний інструмент для накопичення коштів для дітей. Оформлення сертифікатів інвестиційного фонду OTP Kids можливе, як...
Читати більше
27.09.2019
Відповідно до постанов НБУ №162 від 28.12.2018 та №41 від 22.02.2019 всі банки України мають відкривати нові рахунки у стандарті...
Читати більше
06.09.2019
ОТП Банк та ОТП Капітал пропонують спільний акційний продукт – вклад «ОТП Подвійний», що поєднує 3-місячний депозит від ОТП Банку та...
Читати більше